Според оценки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията около

...
Според оценки на Центъра за контрол и превенция на заболяванията около
Коментари Харесай

5 признака, че може да имате аутизъм

Според оценки на Центъра за надзор и предварителна защита на заболяванията около 1 на 36 деца в Съединени американски щати са с аутизъм, само че не всички са диагностицирани в детска възраст.

Някои хора, изключително дамите и тези, които не са съгласни с пола си, са неправилно диагностицирани в продължение на години. Много от тях не откриват, че са аутисти до 30-те си години или по-късно.

За да ви бъде публично сложена диагноза аутизъм, би трябвало да отговаряте на избрани диагностични критерии, разказани в Диагностичния и статистически справочник на Американската психиатрична асоциация.

Но доктор Карла М. Шуман, клиничен психолог, който работи с доста аутисти и невродивергентни хора, съобщи пред Insider, че аутизмът е " доста по-сложен " от това по какъв начин е дефиниран в Диагностичния и статистически справочник.

" Това не са просто хора, които не реализират контакт с очи и имат проблеми със социализирането. Ето за какво Диагностичния и статистически справочник би трябвало да продължи да се развива във връзка с метода, по който построява своите критерии ", сподели тя.

Шуман обрисува някои от главните признаци на аутизма, в това число тези, които не са категорично упоменати в Диагностичния и статистически справочник, само че могат да бъдат постоянно срещани измежду аутистите.

1. Често се чувствате неразбрани и не знаете какво сте създали неправилно

Често срещано прекарване измежду хората с аутизъм е възприятието, че несъзнателно наскърбяват хората или правят обществено подправено държание, споделя Шуман.

" Те се оказват неразбрани от другите хора ", сподели тя.

Например, човек с аутизъм може да не осъзнава, че стои прекомерно покрай някого или че той приказва всичко в даден диалог. Или пък може да се усещат буйно ангажирани с избрана тематика и да не осъзнават, че другите желаят да приказват за нещо друго.

2. Трудно ви е да стартирате и поддържате непринудени диалози

Шуман споделя, че равнището на обществените компликации варира при другите хора, тъй като аутизмът е набор. Но някои хора с аутизъм може да се затруднят да се свържат с някого, с цел да си създадат проекти или да стартират диалог.

Този признак може да се прояви изключително в обществени обстановки, в които " те са принудени да бъдат бъбриви или да водят всемирски диалози на работни празненства ", споделя Шуман.

3. Чувствате се разчувствани, в случай че рутината или проектите ви са нарушени

Шуман сподели, че защото негъвкавостта е част от аутизма, нарушаванията в рутинните действия могат да създадат аутиста " прочувствено експлозивен поради нещо, към което множеството хора биха се приспособили ".

Хората с аутизъм могат да се борят с прочувствена дисрегулация, при която могат да изпаднат в срив или мощно неспокойствие, когато се случи нещо непредвидимо.

4. Имате сензорни проблеми, като да вземем за пример сензитивност към звук или омерзение към избрани текстури

Други фактори, които могат да допринесат за прочувствена дисрегулация, са сензорните проблеми. Въпреки че сензорните проблеми не са публично приети в Диагностичния и статистически справочник като признаци на аутизма, Шуман споделя, че съвсем всички нейни клиенти с аутизъм се борят с тях.

Например, тя е имала клиенти, които носят шумоизолиращи слушалки, тъй като се превъзбуждат в шумна, препълнена среда, и клиенти, които изпитват сензитивност към избрани текстури на облеклата.

5. Изморявате се от " маскиране " или фокусиране върху това да се впишете

Маскирането е характерен метод на деяние, с цел да се адаптирате към обществените сигнали; всъщност " играете роля в пиеса, единствено с цел да се справите ", споделя Шуман.

Като цяло дамите с аутизъм са склонни да се " маскират " повече от мъжете. Макар че хората, които се " маскират ", на пръв взор могат да се впишат по-добре измежду невротипичните хора, надълбоко в себе си те постоянно се усещат претрупани, споделя Шуман.

" Те се изтощават доста по-лесно, в последна сметка губят доста сила, тъй като се пробват да вършат неща, които не са интуитивни за тях ", сподели тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР